Weber roštilj – vodič za odabir najboljeg
Pri kupnji i odabiru pravog weber roštilja treba razmišljati o velikom broju čimbenika. Pratite naš vodič korak po korak i olakšajte si proces kupnje roštilja, a pritom se i zabavite!
1) Weber roštilj na ugljen, weber plinski roštilj ili weber električni roštilj?
Prije svega, potrebno je odlučiti koju vrstu roštilja odabrati. Svaka vrsta roštilja, kao i svaki model svake vrste roštilja, ima svoje prednosti i mane. Razlikuju se po brojnim čimbenicima, no kako bi Vam olakšali proces odabira, grupirali smo ih po glavnim prednostima, cijenama, duljini pripreme hrane te vijeku trajanja.
Glavne karakteristike vrsta roštilja, odnosno ono po čemu je pojedina vrsta najpoznatija, Vam zapravo može uvelike pomoći pri odabiru.
Ukoliko Vam je najvažnija praktičnost i jednostavnost pri korištenju roštilja, za Vas su plinski roštilji. Ukoliko Vam je važniji dimljeni okus pečene hrane i pravi žar, za Vas su roštilji na ugljen, a ako Vam je najbitnija brzina pripreme i mogućnost korištenja u urbanim sredinama, za Vas su električni roštilji.
Ako se fokusirate na cijene vrsta roštilja, generalno su najskuplji plinski roštilji, potom roštilji na ugljen i u konačnici, električni roštilji. Međutim, kako je Weber razvio brojne serije s različitim modelima kako bi zadovoljio potrebe svih svojih kupaca, pronaći ćete razne modele po raznim cijenama.
Kako se roštilj ne kupuje svaki dan, potrebno je uzeti u obzir i životni vijek roštilja, pripadajuće programe jamstva te cijene pojedinačnih pečenja kako bi procijenili dugoročnu isplativost. Primjerice, pojedinačno pečenje na plinskom roštilju je jeftinije od pečenja na roštilju na ugljen te su plinski roštilji dugovječniji – uz kvalitetno održavanje mogu imati vijek trajanja do 25 godina. S druge strane, roštilj na ugljen, uz pravilno održavanje, može imati životni vijek do 10 godina. Weber programi jamstva prate životni vijek svakog pojedinog roštilja.
Duljina pripreme
Duljina pripreme hrane je također važan faktor kojeg treba uzeti u obzir te predstavlja bitnu razliku kod odabira vrste roštilja. Ako si želite uzeti vremena, polako roštiljati i uživati u cijelom procesu pečenja, za Vas je zasigurno roštilj na ugljen, a ako želite pripremiti hranu na brži način, onda se trebate odlučiti za plinski roštilj ili za električni roštilj. Primjerice, plinski roštilj će se zagrijati za 10ak minuta, dok će roštilju na ugljen trebati oko 30-40 minuta.
Sljedeći faktor o kojem treba razmisliti jest čišćenje i održavanje roštilja. U ovom segmentu definitivnu prednost imaju plinski i električni roštilji jer ih je puno lakše čistiti jer kod njih nema ostataka pepela. Roštilje na ugljen je potrebno čistiti svaki put nakon korištenja.
Ukratko, osnovne karakteristike svake vrste roštilja su sljedeće:
WEBER ROŠTILJ NA UGLJEN | WEBER PLINSKI ROŠTILJ | WEBER ELEKTRIČNI ROŠTILJ |
Jedinstveni miris dimljene hrane s roštilja | Praktičnost i jednostavnost | Pogodan za urbane sredine |
Vijek trajanja do 10 godina | Dugoročno isplativiji – vijek trajanja do 25 godina | Vijek trajanja do 10 godina |
Skuplje pojedinačno pečenje | Jeftinije pojedinačno pečenje | Jeftinije pojedinačno pečenje |
Potrebno je više vremena uložiti u čišćenje i održavanje | Jednostavno čišćenje | Jednostavno čišćenje |
Sporije paljenje – 30-40 minuta | Brzo paljenje – 10 minuta | Brzo paljenje – 10 minuta |
Pogodan za piknike | Pogodan za vrtove | Pogodan za gradske terase |
Idealan za prave gurmane i ljubitelje roštilja | Idealan za pripremu većih večera | Idealan za pripremu manjih večera |
2) Kako odabrati pravi model roštilja?
Kada ste se odlučili za pravu vrstu roštilja, idemo korak dalje te se sada fokusiramo na pojedine modele svake vrste roštilja.
Weber je razvio više različitih serija roštilja te svaka serija zadovoljava određeni set preferencija pojedinih kupaca. Weber konstantno preispituje tržište te se truditi ponuditi točno one modele s točno onih karakteristikama koje traže kupci, pritom pazeći da su svi modeli uvijek izrađeni od najkvalitetnijih materijala te da svaki model ima dizajn prilagođen svojoj namjeni.
Primjerice, plinski roštilj Go Anywhere je namijenjen svima koji žele imati prenosivi plinski roštilj, a ako želite prijenosni roštilj na ugljen, Weber je razvio i Go Anywhere Charcoal. Ako želite imati i veliki profesionalni plinski roštilj, možete birati između serija Summit, Spirit ili, najnovije, Genesis II, a pojedini modeli unutar serija se razlikuju po broju plamenika i dodatnim mogućnostima. Također, ako se ljubitelj mirisa hrane s roštilja i odlučili ste se za roštilj na ugljen, Weber ima različite serije i modele klasičnih ‘kettle’ oblika koji Vas neće ostaviti ravnodušnima, kako zbog svog dizajna, tako i zbog svojih dodatnih atributa.
ROŠTILJ NA UGLJEN | PLINSKI ROŠTILJ | ELEKTRIČNI ROŠTILJ |
Smokey Joe | Weber Q | Weber Q 1400 |
Go Anywhere | Go Anywhere | Weber Q 2400 |
Kettle 47cm | Weber Q s kolicima | |
Kettle 57cm | Weber Q 3000 i Q 3200 | |
Master Touch | Spirit | |
Performer | Summit | |
Genesis II |
3) Koju vrstu hrane želim pripremati na svom roštilju i gdje?
Kada se pregledati tehničke karakteristike određenih Weber serija roštilja i određenih modela, dobro se zapitati i koja bi bila osnovna namjena Vašeg roštilja i mjesto korištenja roštilja jer će Vam odgovori na ta pitanja znatno suziti izbor te Vam olakšati odabir pravog roštilja.
Želite manji roštilj idealan za manje večere i pečenje manjih komada mesa ili povrća? Za Vas je onda roštilj na ugljen promjera 47cm, električni roštilj Q1400 ili možda za plinski roštilj s dva plamenika. Želite li isprobavati različite vrste jela na svom roštilju i imati veću površinu za pečenje? U tom slučaju, za Vas je bolji model roštilja na ugljen promjera 57cm ili plinski roštilji s minimalno 3 plamenika.
Želite roštilj koji ćete moći nositi svugdje sa sobom, na razne putovanja ili na piknike? Za Vas je idealan neki od modela serija Smokey Joe ili Go Anywhere. Želite roštilj kojeg ćete moći koristiti u gradu, na Vašem balkonu? U tom slučaju Vam preporučujemo serije električnih roštilja Weber Q1400 ili Weber Q2400. Želite roštilj s velikom površinom pečenja na kojem možete eksperimentirati? Za Vas su onda idealni Weber plinski roštilji serije Spirit ili Genesis II. Ne možete odoljeti jedinstvenom mirisu hrane pečene na roštilju na ugljen, a nemate puno prostora u svom domu? Vaš idealan roštilj je tada zasigurno Original ili Compact Kettle promjera 47cm.
4) Što mi je potrebno od dodatne opreme?
Što se tiče pribora za roštilj, dodatne opreme, kao i zaštitne opreme, i u tom području Weber je kreirao i ponudio jedinstvena rješenja za sve situacije. Široki asortiman dodatne opreme Weber će zadovoljiti sve Vaše potrebe, bez obzira za koji ste se model roštilja odlučili.
Osnovni pribor za roštilj zasigurno predstavljaju lopatica, hvataljke za roštilj i zaštitna pregača. Zatim, među dodatnoj opremi ćete pronaći specijalizirane proizvode za pečenje narezanog povrća i manjih komada hrane poput ražnjića ili posuda za povrće; za pečenje ribe poput držača za ribu ili keramičkih ploča; za pečenje piletine poput stalka za perad te za pečenje pizze poput kamena za pizzu ili rezača za pizzu. Također, tu su i različite ploče za pečenje i rešetke koje će dati dodatne mogućnosti Vašim roštiljima u vidu pečenja različitih vrsta hrane.
Nakon što ste doznali sve osnovne informacije o čimbenicima koje trebate razmatrati kako bi pronašli idealan roštilj za sebe, sada samo odgovorite sami na sljedeće pitanja i znat ćete odgovor koji roštilj je idealan za Vas:
- Koliko često planiram koristiti roštilj?
- Gdje ću najčešće koristiti roštilj?
- Koliko mi je bitan inicijalni trošak kupnje roštilja naspram troška pojedinačnog pečenja?
- Koliko mi je bitan program jamstva roštilja?
- Koliko mi je bitna pristupačnost i dobavljivost rezervnih dijelova?
- Koliko mi je bitno da hrana ima dimljeni okus s roštilja?
- Je li mi bitnija jednostavnost korištenja roštilja ili dimljeni okus hrane?
- Želim li koristiti roštilj samo za pečenje mesa ili želim moći pripremiti sve vrste jela?
- Je li mi bitan estetski izgled i dizajn roštilja?
Nadamo se da smo Vam pomogli pri odabiru roštilja! 🙂 Ukoliko i dalje niste sigurni koji roštilj odabrati, pozivamo Vas da nas posjetite u našem prodajnom salonu na adresi Dubrovačka 29, 21300 Makarska kako bi Vam osobno pomogli riješiti sve nedoumice i pomogli odabrati Vaš idealan roštilj.
Također, dodatne informacije o tome kako odabrati pravi roštilj možete pronaći i na službenim Weber stranicama.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Ostavite odgovor
Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.