Weber osnove metoda pečenja na roštilj
Na svom weber roštilju želite pripremiti najukusniji steak, ali i hrskavu pizzu? Također, želite znati pripremiti i savršeno grill povrće i ukusne riblje specijalitete? Sve je to moguće, ukoliko se upoznati s osnovnim metodama pečenja na roštilju.
Vrsta hrane je ta koja determinira koju metodu trebate koristiti, a Vi ste ti koji treba znati kako provesti koju metodu. Pročitajte naše upute i bit ćete zaprepašteni s razlikama u rezultatima koje ćete postići ako samo postavite svoje brikete određeni način ili podesite plamenike na drukčiji način.
Direktna metoda
Koristeći ovu metodu, pečete hranu direktno iznad izvora topline. Direktna metoda se najčešće koristi za pečenje manjih komada mesa te za hranu koja se peče manje od 25 minuta (filet pilećeg mesa, piletina žar, kotleti, ražnjići, povrće, kobasice ili ćevapčići).
WEBER PLINSKI ROŠTILJI
Ukoliko imate weber plinski roštilj, prvo je potrebno zagrijati sve plamenike na najvišoj temperaturi. Kada se roštilj zagrije, potrebno je podesiti jačinu plamenika na temperaturu koja je navedena u receptu jela kojeg pripremate. Zatvorite poklopac roštilja te ga otvarajte samo za okretanje hrane 2-3 puta te za provjeru je li hrana spremna, odnosno kada preporučeno vrijeme pečenje bude pri kraju.
WEBER ROŠTILJI NA UGLJEN
Ukoliko imate roštilj na ugljen, potrebno je optimalno rasporediti ugljen ili brikete po cijeloj širini roštilja. Ovisno koju hranu pripremate, potrebno je staviti dovoljnu količinu odabranog goriva za roštilj. Ako pečete odreske ili pizzu, bit će Vam potrebna visoka temperatura pa ćete tada morati staviti minimalno 10cm visoku nakupinu briketa (što čini otprilike 3 sloja briketa). Ako pak pečete ribu ili povrće za koju Vam je potrebna srednja temperatura, potrebno je napraviti nakupinu briketa visine 4-5cm (što čini otprilike 1 sloj briketa).
Indirektna metoda
Kod ove metode, izvor topline je pozicioniran sa strane te nema direktnog doticaja s hranom koja se peče. Koristi se za pečenje većih komada mesa (poput cijelog pileta, za svinjsko pečenje ili za velike komade ribe). Meso za roštilj se u ovom slučaju peče na nižim temperaturama duže razdoblje. Potrebno je podijeliti izvore topline oko mjesta na roštilju gdje se nalazi hrana. Na taj način na roštilju kreiramo princip pečenja kao u pećnici – hrana se ispeče strujanjem toplog zraka u zatvorenom roštilju.
PLINSKI ROŠTILJI
Za indirektno pečenje potreban je weber plinski roštilj s minimalno tri plamenika. Prije pečenja potrebno je upaliti sve plamenike na maksimalnu temperaturu kako bi zagrijali roštilj. Nakon što je roštilj dovoljno zagrijan, potrebno je isključiti srednji plamenik i na rešetku koja je pozicionirana iznad ugašenog plamenika staviti hranu. Preostala dva bočna plamenika nastavljaju goriti. Potrebno je zatvoriti poklopac roštilja, podesiti željenu temperaturu i pustiti hranu da se peče. Velike komade mesa nije potrebno okretati jer se ono, zbog konstantnog strujanja zraka, ravnomjerno ispeče sa svih strana bez okretanja. Iznimno je važno što manje puta otvarati roštilj tijekom primjene indirektne metode pečenje jer se, svaki put kada se poklopac otvori, gubi vlaga, toplina i dim te produžuje vrijeme pečenja.
ROŠTILJI NA UGLJEN
Bilo da koristite brikete ili ugljen, potrebno ih je podijeliti uzduž rubova roštilja. U sredinu roštilja je potrebno smjestiti aluminijsku posudu u kojoj će se skupljati višak masti, što će Vam znatno olakšati čišćenje roštilja nakon korištenja. Aluminijsku posudicu treba napuniti s vodom do pola visine kako bi voda apsorbirala te emitirala toplinu tijekom pečenja što pomaže u održavanju temperature u roštilju uz manju potrošnju goriva. Ako pečete hranu dulje vrijeme, gorivo ćete dodavati po potrebi. Kada primijetite da se temperatura na roštilju smanjuje, potrebno je otvoriti poklopac roštilja te kroz bočni pomični dio rešetke dodati 10-12 komada briketa ili ugljena, ovisno što koristite za paljenje roštilja na ugljen. Weber roštilj na ugljen morate ostaviti otvoren nekoliko minuta kako bi se gorivo zapalilo, potom ga zatvorite i pečenje se nastavlja dok hrana ne postigne željenu teksturu i bude spremna za jelo.
Kružna metoda
Ova metoda predstavlja vrstu indirektnog pečenja. Primjenjuje se na način da brikete ili ugljen podijelite u krug – u obliku slova O. I u ovom slučaju je potrebno staviti aluminijsku posudu na sredinu roštilja, te pratiti sve ostale korake kao i kod klasične indirektne metode.
Metoda 50/50
Ova metoda predstavlja kombinaciju direktne i indirektne metode. S jedne strane roštilja ćete postaviti odgovarajuće gorivo za direktan način pečenja, a s druge strane ćete postaviti aluminijsku posudicu. Iznad goriva pečete hranu direktnom metodom, a kako roštilj držite zatvorenim, toplina koja se stvara prilikom direktnog pečenja, kruži unutar roštilja te indirektno peče hranu postavljenu iznad aluminijske posudice.
Ostavite odgovor
Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.