Vrtni kamini i roštilji za ovo proljeće
Proljeće je stiglo, provedite se u prirodi uz dobro društvo i roštiljajte! Isplanirajte nezaboravno druženje uz vrtni kamini i roštilji u prirodi i na vrijeme se pripremite za sezonu roštiljanja. Ovakav način pripremanja hrane je jedan od najstarijih načina, ali i sinonim za odličnu zabavu uz dobro društvo. Uživajte u druženju na otvorenom bilo uz obiteljsko okupljanje ili druženje s prijateljima u raznim prigodama. Jednostavno, zapišite recept na komad papira, a sve ostalo što će vam zasigurno zatrebati za potpun doživljaj su ugljen za potpalu, zaštita od sunca, stolice ili jastučići za sjedenje u prirodi, set za roštilj te osvježavajuće piće. Možete čak pripremiti i desert na roštilju za vaše društvo.
Uz sve tajne roštiljanja jednako je važno imati i vrtni kamini i roštilji. Veliki izbor koji vam može pomoći u odluci možete pronaći u našem web shopu i na vrijeme ćete biti spremni za sezonu roštiljanja. Primjerice, ne zaboravite da vam pravi pribor može znatno olakšati rukovanje prilikom roštiljanja i učiniti vaš boravak u prirodi ugodniji. Uz sve što vam je potrebno možete se opustiti i uživati u trenutku!
Tajna pripreme zdravih zalogaja na roštilju
- Prije samog roštiljanja održavajte temperaturu mesa što hladnijom jer se zagrijavanjem može ubrzati prirodan proces kvarenja.
- Najbolji komadi mesa za pripremu na roštilju su oni koji nisu preveliki jer će se tako meso ravnomjerno ispeći.
- Meso uvijek dobro ispecite, izvana i iznutra.
- Vrlo važno je brinuti o higijeni, kako samog mesa tako i mjesta na kojem ga pripremate te jednako tako pribora kojim se koristite.
- Noževe koje koristite u pripremi mesa redovito perite i prebrišite papirnatim ubrusom ili kuhinjskom krpom.
- Krpe redovito održavajte čistima i naravno, nikada ne koristite isti nož za rezanje mesa i salate te drugih namirnica poput kruha.
Tajna dobrog roštiljanja
Roštiljanje je najjednostavniji način pripreme obroka. Dobar set za roštilj će vam u tome pomoći.Uz par osnovnih sastojaka i malo kulinarsko znanje ostaje mašta volje i improvizacija. Tajna dobrog roštiljanja je ravnomjerna vatra koja se lakše postiže na električnom ili plinskom roštilju. Oni se lakše čiste i meso je vrlo sočno i brže se peče. Međutim, većina ljubitelja i dalje preferira klasični roštilj na ugljen zbog specifične arome koju meso poprima što pak možete dodatno ovisiti i o vrsti drva koje se koristi. Poseban okus koji vinova loza, smokva, bagrem, vrijes, lovor ili bukva daju ribi i mesu nemoguće je postići na neki drugi način. I još jedna velika tajna jest i trenutak kada ćete meso položiti na rešetku roštilja – nikada izravno iz hladnjaka, idealno bi bilo da ga postigne sobnu temperaturu. Roštilj uvijek treba zagrijati na maksimalnu temperaturu, a temperaturu pečenja prilagoditi tek nakon što se rešetka roštilja zagrije i bude spremna za pečenje. Rešetke trebaju biti vruće tako da se meso na njima odmah može zapeći i dobiti prave tragove rešetke. Pri ruci uvijek imati set za roštilj.
Tajna arome i vrijeme pečenja
Gotovo sve vrste mesa pogodne su za roštiljanje. Vrijeme pripreme odnosno pečenja ovisi o vrsti mesa i o njegovoj debljini.
Vrsta mesa | Vrijeme pečenja |
Pileći, pureći file | 10 – tak minuta |
Bataci sa zabatkom | 30 minuta |
Pileća krilca | 15 – tak minuta |
Grill kobasice | 6 – 10 minuta |
Svinjski odresci (2,5 cm debljine) | 12 minuta |
Cijeli file | 15-tak minuta |
Prije pečenja mesa važno je meso samo ocijediti, ne i brisati. Također je važno ne dodavati sol jer ona iz njega izvlači sok pa ono ostaje suho. Žilavije meso možete omekšati u marinadi od octa, vina ili soka od limuna. Savršen dodatak odrescima su marinade od ulja, začinskog bilja, meda ili senfa. Ukoliko meso premažete aromatiziranim uljem, ostavite ga da odstoji na sobnoj temperaturi 1-2 sata.
Pripremite svoje gradele i uživajte ovo proljeće u vrhunskim jelima s roštilja. U slast!
Ostavite odgovor
Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.